Prijs van een pup
Wij krijgen wel eens de vraag waarom de kosten van een rashond puppy zo hoog zijn.
Of zoals op FB werd gevraagd: kan iemand mij uitleggen waarom een pup tegenwoordig wel €2100,- kost en 6 jaar geleden maar tussen de 6- en 900 euro. Dan komt natuurlijk eerst de vraag: vergelijk je geen appels met peren of terwijl: vergelijk niet mogelijk een ‘oepsnestje’ met een rashondpup.
Waarom is een rashond zo duur of terwijl waarom kost het wat het kost?
De startkosten zijn:
Aanschafkosten van de moederhond.
Dat betekent onderzoek doen naar goede afstamming, bezoeken afleggen en daarvoor al dan niet naar het buitenland reizen.
Hoogwaardige voeding
Gebruikmakend in ons geval van KVV en Farmina. (zie voerwijzer.com)
Trim kosten
Regulier zeker 6x per jaar
In ons geval aanschaf in eerste instantie normale trimtafel naar nu in hoogte verstelbaar, meerdere tondeuses van een hoogwaardig merk om van scharen en andere materialen nog niet te spreken.
Jaarlijkse inentingen
Om rashonden te kunnen fokken worden veel onderzoeken uitgevoerd op zowel de moeder- als vaderhond. Deze staan onder controle van de Raad van Beheer en de nog hogere standaarden van de Nederlandse Poedel vereniging.
Gezondheidsonderzoeken met betrekking tot heup en knie afwijkingen
Jaarlijks oog onderzoeking ( Ecvo) Voor ons betekent het: naar een dierenartspraktijk in Friesland.
Daarnaast nog een groot aantal DNA onderzoeken (bij Embark vet USA en Laboklin)
Dit om genetische aandoeningen uit te sluiten.
Als de honden bovenstaande onderzoeken 100 % goed zijn doorgekomen en de juiste leeftijd hebben bereikt kan worden gestart met de voorbereidingen voor het fokken.
Wij, als Amberwaveskennel, hebben ons eerst verdiept in het fokken en hebben daarvoor een Fokkerscursus gevolgd.
Dan start de zoektocht:
Allereerst intensief uitzoeken van een vaderhond ( reu) die voldoet aan de gestelde eisen. Daarbij hechten wij superveel waarde aan een goed karakter , bekroonde lichaamsbouw en een laag inteelt coëfficiënt. Voor ons betekent dat vaak meerdere reizen naar het buitenland ( eventueel overnachting) of verder in het binnenland om een geschikte reu te bezoeken. Daar naast heb je tijdens de dekking nogmaals die kosten.
Totaal: tussen 500 en 1000 euro en al naar gelang meer.
Dekgeld van een bovengenoemde ligt vaak tussen de 1800 en 3000 euro.
Aantal progesteron metingen voor het bepalen van het geschikte dek moment ( 70 euro per meting)
Gewenste onderzoek dek reu eigenaar van de teef op infecties op het moment van dekking. ( 130 euro)
Medische kosten tijdens de dracht:
Tijdens de dracht van de hond worden echo’s en soms ook röntgen foto’s gemaakt om de ontwikkeling van de pups goed in beeld te hebben. Soms is er tijdens de bevalling ondersteuning van de dierenarts nodig ( nacht , weekend) . Dan lopen de kosten fors op.
Na de bevalling moet elke pup ter controle naar de dierenarts en krijgt het uiteraard de verplichte inentingen en een Europees paspoort.
Daarnaast wordt bij een rashond elke pup gechipt en wordt een verplicht dna onderzoek (ouders aantonen) uitgevoerd en gecontroleerd door een buitendienst medewerker van de Raad van Beheer tbv de Stamboom ( boven de 100 euro per pup)
Niet alle dekkingen leveren succes op. Soms blijkt een hond niet drachtig of worden zeer weinig pups geboren. Deze kosten worden natuurlijk wel gemaakt.
Dan heb je natuurlijk goede materiaal nodig om te pups te kunnen verzorgen. Aanschaf werpkist, binnen-en buiten ren, speelgoed materialen , bandjes , warmte lamp, vetbedden , trainingsluiers etc ect.. Uiteraard zeer goed voer voor de moederhond en later natuurlijks voor de pups. In ons geval voor de moederhond puppymelk en 1,5 kg vers vlees per dag.
De pups worden 2 wekelijks ontwormd
Zelfs bij onze eigen kinderen heeft de wasmachine en droger niet dagelijks gedraaid zoals wel het geval is met pups.
Stel dat je de uren zou berekenen tijdens de bevalling, verzorging en socialisatie….
Nu is het echt niet zo dat we hier steeds op die ‘financiële manier’ bij nadenken want we genieten ontzettend van zo’n mooi nest en het feit dat we zo’n geweldige pup mogen meegeven aan een nieuw baasje. Maar als je het hebt over kosten van een pup die is gefokt met bovenstaand verhaal dan is te begrijpen dat een ras pup datgene kost wat er voor wordt gevraagd.
Het scheelt: door van te voren zoveel onderzoek te doen, wordt een nieuwe eigenaar niet geconfronteerd met dierenartskosten met betrekking tot ziekte of zelfs erfelijke afwijkingen, die hadden kunnen worden voorkomen.
En gelukkig is iedereen vrij om zelf te kiezen welke pup wordt gekocht….
Wij wilden uitleg geven welke kosten er worden gemaakt en hoe ze tot stand komen.
In 2025 kost een pup 2100 euro.
Voor pups die naar het buitenland gaan worden de extra vaccinatiekosten en verblijfskosten gerekend.